Wat leuk dat je even komt kijken hoe het gaat in groep 5/6

In onze groep zijn we met 25 kinderen in totaal. Er zitten 16 kinderern in groep 5 en 9 kinderen in groep 6. Juf Yvonne werkt de hele week en is dus elke dag bij ons. Dit jaar is ons thema: let’s grow together! We zetten alles op alles om te leren en om te groeien! We leren via de laptop, via werkschriften maar doen ook aan bewegend leren, het liefst in de frisse lucht op ons mooie plein. We gaan dan namelijk dingen doen in plaats van maken op papier, maar dit kan natuurlijk ook met een mooie werkvorm in de klas. En dat geeft plezier en dan lijkt het bijna niet alsof we leren. We gebruiken in de klas de regels van de Kanjertraining; We vertrouwen elkaar – we helpen elkaar – niemand speelt de baas – niemand lacht uit – niemand doet zielig. We reflecteren op ons eigen gedrag en kijken hoe het anders kan zodat het fijn is voor jezelf en je omgeving. Hier horen leuke verhalen en oefeningen bij die telkens anders zijn. We zien de kinderen samen leren en ontwikkelen, super tof!

Zo zien de meeste dagen er, ongeveer, uit; 

We beginnen de dag met lezen; heerlijk ontspannen genieten van een mooi boek.  Rekenen doen we in ons werkschrift, máár ook online. We werken met PlusPunt 4. We vinden dit fijn werken, omdat er per week maar twee leerdoelen aan bod komen. De opdrachten maken we in ons werkschrift en het verder inoefenen/inslijpen van doelen doen we via de laptop. Het programma vertelt of je een som goed hebt en zo niet, dan krijg je nog een kans. We hebben ons uitrekenschriftje erbij liggen!

Na het rekenen eten we fruit en spelen we buiten. We hebben een groot plein, voetbalveld én basketbalveld. Daar is ruimte genoeg voor iedereen.

Na de pauze staan spelling, taal en schrijven op de planning. De vakken zijn elke dag hetzelfde, maar wel telkens met een ander ‘sausje’ om de afwisseling erin te houden. We werken met Staal voor taal en spelling. Dat werkt fijn, vinden we. De taallessen doen we vaak samen; we overleggen veel in ons groepje. Met spelling is het hakken van woorden in klankgroepen belangrijk. De categorieën komen telkens weer aan bod. Met Engels werken we via Holmwoods. Klassikale lessen en online verwerking afgewisseld.

In groep 5/6 werken we met een taakbrief. De lessen staan vast, maar daarnaast mogen de kinderen zelf plannen wat de volgorde is van hun taken. Deze taken op de taakbrief moeten naast het ‘vaste werk’ op vrijdag af zijn. Zo werken we toe naar een weektaak in groep 7/8. We vinden zelfstandigheid heel belangrijk; hoe los ik het (zoveel mogelijk) zelf op als er iets even tegen zit? Wat ga ik doen als juf mij niet direct kan helpen?

Tijdens godsdienst (Trefwoord) luisteren we naar het bijbelverhaal en praten we hierover. Soms doen we er een verwerking bij waarbij we het onderwerp naar het ”nu” halen. We zingen ook liedjes over God en het leven.

’s Middags werken we aan Nieuwsbegrip (elke week een andere tekst én werkvorm), Engels, Kanjertraining, W.O. vakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek en topografie. Hier krijgen we ook toetsen over, maar als je goed oplet in de les dan weet je al een heleboel! Op maandagmiddag en vrijdagochtend hebben we gym in de Triangel.

Op vrijdagmiddag hebben we onze creatieve ateliers waarin we onze creativiteit en talent laten zien, groep 5 t/m 8 gemixt.

We vergeten vast iets te vertellen, maar dat geeft niks. Het belangrijkste om te weten, is dat we met zijn allen ons best doen om elke dag het beste uit onszelf te halen, om door te zetten, om foutjes te verbeteren, leren relativeren, samen te werken, elkaar te helpen, te lachen en te genieten van alles wat we doen. Let’s grow togheter!

Een kijkje in groep 5/6!