Wat leuk dat je even komt kijken hoe het gaat in groep 5/6

In onze groep zijn we met 10 kinderen in groep 5 en 5 kinderen in groep 6. Juf Yvonne is er de hele week. Ik vind het elke dag een feestje om op allerlei nieuwe manieren de stof met de kinderen te oefenen en steeds beter te leren leren en werken 

We zijn afgelopen jaar bezig geweest met “Bewegend leren”. Hier worden de kinderen niet alleen blij van (we gaan dan namelijk dingen doén in plaats van maken op papier), ook de juffen hebben hierdoor dagen met een gouden randje. Juf word je namelijk om samen met kinderen te ontdekken en proberen, te lachen en te doen.  We gaan bijvoorbeeld buiten een dictee doen of een rekenoefening. Lekker in de frisse buitenlucht! 

In de klas vinden het ik het heel leuk om voor te lezen. We kiezen een boek uit die we allemaal leuk vinden. En ook de Kanjertraining is favoriet. We zien de kinderen samen leren en ontwikkelen. Hoe doe ik? Wat ziet een ander? Hoe kan ik ervoor zorgen dat het fijn is voor mezelf en voor mijn omgeving? Hier horen leuke verhalen en oefeningen bij, telkens weer een beetje anders. 

Natuurlijk moeten we ook rekenen, lezen, spelling en andere vakken leren.  

Zo zien de meeste dagen er, ongeveer, uit; 

We beginnen de dag met lezen; heerlijk ontspannen genieten van een mooi boek. Daarna gaan we rekenen. Dit doen we met een laptopje met Bingel; Pluspunt 4. We vinden dit fijn werken, omdat we per week maar twee leerdoelen hebben. De opdrachten komen ook één voor één op ons beeldscherm. Ook zie je direct hoe het gelukt is. Gaat het goed, dan ga je een stapje moeilijker, lukt het nog niet dan oefen je nog even verder (met juf).  

Na het rekenen gaan we fruit eten. Liever geen koekje, want je groeit het beste van vitamientjes.  

Dan gaan we lekker buiten spelen. We hebben een heel groot plein, dus ruimte genoeg voor iedereen.  

Na de pauze staan spelling, taal en schrijven op de planning. De vakken zijn elke dag hetzelfde, maar wel telkens met een ander ‘sausje’ om de afwisseling erin te houden.  

We werken met Staal voor taal en spelling. Dat werkt fijn, vinden we. De taallessen doen we vaak samen. Met spelling is het hakken van woorden in klankgroepen belangrijk. De categorieën komen telkens weer aan bod.  

Deze jaren werken we nog met een dagtaak. De kinderen mogen zelf plannen wat de volgorde is van de taken in de ochtend. Zo werken we toe naar een weektaak in groep 7/8. We vinden zelfstandigheid heel belangrijk; hoe los ik het (zoveel mogelijk) zelf op als er iets even tegen zit? 

In de middag gaan we luisteren naar het Bijbelverhaal en praten we erover. We zingen graag en sommige kinderen dansen er ook graag bij.  

’s Middags werken we aan Nieuwsbegrip (maar telkens met een andere werkvorm), Engels, Kanjertraining, aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek (met Blink). We gaan ook werken in Ateliers, onze creativiteit laten zien! Gymmen doen we ook op de middag, in de Triangel, daar sluiten we de week mee af.  

We vergeten vast iets te vertellen, maar dat geeft niks. Het belangrijkste om te weten, is dat we met zijn allen ons best doen om elke dag het beste uit onszelf te halenom door te zetten, om foutjes te verbeteren, leren relativeren, samen te werken, elkaar te helpen, te lachen en te genieten van alles wat we doen.  

Een kijkje in groep 5/6!